Всяка година от 1989 г. насам The Times публикува собствена класация

...
Всяка година от 1989 г. насам The Times публикува собствена класация
Коментари Харесай

Абрамович и Усманов изпаднаха от Топ 10 на най-богатите хора в Англия

Всяка година от 1989 година насам The Times разгласява лична ранглиста за най-богати хора във Англия на база на чистите активи на бизнесмени или цели семейства, които имат непрекъснато местопребиваване на Острова. 

Неизбежното наличие в топ 20? Руските олигарси, несъмнено.

През 2013 година Алишер Усманов съумява да се качи преди всичко в листата на най-заможните хора в страната, а Роман Абрамович е в челната петица още през 2007 година Създателите на " Алфа груп " Михаил Фридман, Алексей Кузмичов и Герман Хан също бяха част от листата на Times. 

2022 година принуди Лондон да вкара наказания против някои от най-богатите си задгранични " посетители ", само че замразяването на активите им се оказва незадоволително, с цел да им попречи да останат в рейтинговата система. 

Руските милиардери фактически губят няколко позиции. Най-тежки загуби понася Роман Абрамович, чието благосъстояние наподобява се е съкратило двойно спрямо предходната година. Алишер Усманов също беше подложен в черния лист на държавното управление, само че колкото и имения, яхти, лимузини и банкови сметки да са замразени - те остават законна част от положението му. И няма изгледи това да се промени. 

The Times демонстрира, че това е следващата рекордна година за най-богатите хора във Англия.

Класацията се усилва с шестима нови милиардери спрямо 2021. Общото положение на 250-те в листата възлиза на над 710 милиарда паунда, или 8% покачване за година. 

На този декор - годината очевидно не върви добре за Роман Абрамович, който изпада от 8-мо място и стига до No.28 в листата на благосъстоянието поради загуба на към 6 милиарда паунда през последните месеци (спрямо 12,1 милиарда паунда през 2021). 

Малко откакто войната в Украйна стартира, Абрамович разгласи, че ще отпише 1,5 милиарда паунда вземания от " Челси " и съобщи, че не чака да получи нищо от продажбата на клуба, който се оценяваше на 2,4 милиарда паунда преди година. 

Абрамович търпи съществени загуби и поради сериозния спад на акциите на металургичния колос " Евраз ". Това трансформира съветския олигарх в най-големия " губещ " в класацията на The Times. Въпреки всичко - той остава измежду 30-те най-заможни играчи в английската стопанска система. В последните месеци милиардерът се опитваше и да посредничи за помирение сред Киев и Москва.

Михаил Фридман също губи позиции и стига от 11 до 19-о място, сътрудникът му Алексей Кузмичов стига до No.45, като е изпреварен от единадесет души за една година, а Герман Хан и брачната половинка му заемат 29-о място спрямо 20-то преди година.   В по-малка степен страда Алишер Усманов, който пада от 6-то до 11-о място и губи 3,4 милиарда паунда. Бившият мажоритарен притежател на футболния клуб " Арсенал " изгуби директния надзор върху огромна част от първокласните си активи - Италия запорира неговата вила в Сардиния и брониран Mercedes за половин милиард паунда, Франция забрани полетите на два от неговите хеликоптери, а Германия му забрани да употребява суперяхтата си " ". 

Усманов обаче остава техен автентичен притежател, а цялото му благосъстояние се прави оценка на 10 милиарда паунда. Все още никой не може да каже дали националните управляващи в Европа и Съединени американски щати ще могат да конфискуват замразеното имущество на съветските олигарси. 

Правителствата би трябвало да бъдат подготвени за скъпа правосъдна борба, която може да продължи с години и да коства големи разноски на данъкоплатците. Рискът от сходен сюжет евентуално изяснява и за какво прогнозите за незабавна ликвидация на именията на съветски предприемачи в най-скъпите квартали на Лондон не се сбъднаха. 

" От години Англия разпъваше аления килим пред парите на руснаците. Тази ера може би завърши, само че това не значи, че кешът на олигарсите може да бъде отсечен толкоз елементарно от стопанската система ни. А много от приятелите на Путин в Лондон надали ще банкрутират в скоро време ", разяснява The Times. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР